Ηπειρωτικα Νεα

25ρονη μετέφερε ναρκωτικά με συνεπιβάτες τα ανήλικα παιδιά της


Συνελήφθη, χθες Τρίτη το το μεσημέρι στο Σμέρτο Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, μία 25χρονη αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.
Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και στοιχείων, οι αστυνομικοί  εντόπισαν και ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε η 25χρονη και στο οποίο επέβαιναν και τα δύο ανήλικα παιδιά της, όπου...
μετά από έρευνα που έγινε σε αυτό, βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών, τριάντα τρία (33) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (35) κιλών και (130) γραμμαρίων.
Συνολικά, κατασχέθηκαν:
• ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (35) κιλών και (130) γραμμαρίων,
• το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας ενοικιάσεων αυτοκινήτων, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών,
• κινητό τηλέφωνο.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων στην Τρίγλια για πρώτη φορά μετά το 1922


Για πρώτη φορά στην ιστορία ένας Οικουμενικός Πατριάρχης προέστη της Θείας Λειτουργίας στην Τρίγλια, της Ι. Μητροπόλεως Προύσης και της τελετής του αγιασμού των υδάτων με την κατάδυση του Σταυρού στην Προποντίδα. Ήταν και η πρώτη φορά, ύστερα από 97 χρόνια, που πραγματοποιήθηκε κατάδυση του Σταυρού στη Μικρασιατική πόλη.

Σήμερα, που εορτάζονται τα 'Αγια Θεοφάνεια, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, τον οποίο ανακαίνισε ο τοπικός Δήμος και τον χρησιμοποιεί ως πολιτιστικό κέντρο. Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν ο επιχώριος Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, καθώς και πλήθος κληρικών από την Πόλη και την Ελλάδα.

Εκκλησιάστηκαν οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου και Oleksandr Gaman, οι πρόξενοι της Βουλγαρίας στην Προύσα, Veselin Bojilov και Alexandur Aleksandrov, ο πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη Maksim Vdovychenko, 'Αρχοντες Οφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κληρικοί και μοναχοί, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Λαζαρίδης, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας (Χαλκιδικής), Εμμανουήλ Καρράς, εκπρόσωποι του Δήμου Ραφήνας (Αττικής), οι πρόεδροι των Συλλόγων Τριγλιανών με πολλούς καταγόμενους από την Τρίγλια, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού για να συμμετέχουν σε αυτή την ιστορική στιγμή, καθώς και πιστοί από την Πόλη και την Προύσα.
Να σημειωθεί ότι για την τέλεση της λειτουργίας δόθηκε ειδική άδεια από τη Νομαρχία Προύσας, ενώ στην τελετή της κατάδυσης του Σταυρού παρέστησαν ο δήμαρχος Μουδανιών Hayri Turkyilmaz και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι η Τρίγλια είναι η πατρίδα του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή οι Τριγλιανοί διασώθηκαν άνευ απωλειών χάρη στον συμπατριώτη τους Φίλιππο Καβουνίδη, ο οποίος τους μετέφερε εγκαίρως με τα πλοία του σε ασφαλή εδάφη. Σήμερα οι απόγονοι των Τριγλιανών κατοικούν κυρίως στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και στη Ραφήνα της Αττικής.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε:

«Δοξολογούμεν τον φιλάνθρωπον Θεόν, ο οποίος μας αξιώνει σήμερα να τελέσωμεν την Θείαν Λειτουργίαν των Θεοφανείων και την κατάδυσιν του Τιμίου Σταυρού εις την ιστορικήν Τρίγλιαν. Συλλειτουργεί μαζί μας εις τον ιστορικόν ναόν του και ο Μέγας Βασίλειος, ο ουρανοφάντωρ Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας, ο υψιπέτης αετός της θεολογίας, ο στύλος και το εδραίωμα της αληθείας, ο πρωτοπόρος και πρωτεργάτης της ωργανωμένης φιλανθρωπίας και κοινωνικής προνοίας, το σύμβολον της θυσιαστικής αγάπης προς τον άνθρωπον. Αγάλλονται και αι ψυχαί των προγόνων μας, οι οποίοι αναπαύονται εις αυτά τα χώματα. Όλοι είναι μαζί μας κατά την εόρτιον αυτήν ημέραν.
Ευχαριστούμεν όλους τους Τριγλιανούς, οι οποίοι ευρίσκονται σήμερα μαζί μας, και όλους τους άλλους ευσεβείς προσκυνητάς. Η επίσκεψις εις τα αγιασμένα μέρη της Μικράς Ασίας προκαλεί πάντοτε έντονον συγκίνησιν και υπαρξιακόν συγκλονισμόν, τα οποία δεν δυνάμεθα να κατανοήσωμεν, εάν δεν ευρεθώμεν οι ίδιοι εις την αγιότοκον αυτήν γην.
Συγχαίρομεν τον ποιμενάρχην της επαρχίας αύτης, τον Ιερώτατον αδελφόν Μητροπολίτην Προύσης Ελπιδοφόρον, διά την πρωτοβουλίαν της οργανώσεως της σημερινής εορτίου λατρευτικής συνάξεως και τον προτρέπομεν να συνεχίση το ευλογημένον έργον του, εκκλησιαστικόν, ποιμαντικόν, συγγραφικόν, θεολογικόν.

Είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριον του 1922 που τελείται κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού και αγιασμός των υδάτων εις την Τρίγλιαν, εις τα πανέμορφα νότια παράλια της καλλίστης θαλάσσης του Μαρμαρά».
Απευθυνόμενος στους Τριγλιανούς, που ταξίδεψαν στη γενέτειρα των προγόνων τους για να ζήσουν αυτή την ιστορική στιγμή, ο Παναγιώτατος τόνισε: «Ο Πατριάρχης σας συμβουλεύει και σας παρακαλεί να μη λησμονήσετε τις ρίζες σας. Να μεταδίδετε εις τα τέκνα σας τας πολυτίμους αξίας της παραδόσεώς μας και τον υψηλόν πολιτισμόν των προγόνων σας. Να τα βοηθήτε να αποδεχθούν την μικρασιατικήν καταγωγήν των ως κεντρικόν στοιχείον της ταυτότητός των. Να έχετε συνεχώς εις τον νούν και την καρδίαν σας την γην των Πατέρων σας, να επισκέπτεσθε την αλησμόνητον πατρίδα, όπου βέβαια δεν είσθε απλοί επισκέπται, αλλά σαρξ εκ της σαρκός της. Δεν πρέπει να ομιλούμε διά «περασμένα μεγαλεία», που ‘'διηγώντας τα να κλαίς'', όπως στιχουργεί ο ποιητής, αλλά διά τα ‘'περασμένα μεγαλεία'' που διηγώντας τα ‘'να μην κλαίς'', όπως έλεγεν ο αοίδιμος Προκάτοχός μας εις τον Οικουμενικόν Θρόνον Πατριάρχης Αθηναγόρας. Υπάρχει παντού εις τα ευλογημένα αυτά χώματα η σφραγίδα του Ορθοδόξου τρόπου του βίου, η θυσία των μαρτύρων της πίστεως, η εύλαλη σιωπή των ερειπωμένων ναών, εξωκκλησιών, ιερών μονών, κοιμητηρίων και λοιπών σεπτών προσκυνημάτων του Γένους, τα ‘'θεόκτιστα'' σπίτια εις το μέτρον του ανθρωπίνου προσώπου, τα υπέροχα σχολεία, όλα κατάλοιπα της πολιτισμικής αποτυπώσεως της ευσεβείας και της ευφυίας, της ενθέου βιοτής και του σταυροαναστασίμου ήθους των ορθοδόξων πιστών. Καθ' όλην την διάρκειαν της Πατριαρχίας μας, η οποία διανύει, χάριτι και ευδοκία του πανδώρου Θεού, το 28ον έτος της, αγωνισθήκαμε διά να ακουσθή και πάλιν, μετά από πολλάς δεκαετίας σιωπής, εις την Μικράν Ασίαν, τον Πόντον και την Ανατολικήν Θράκην, το ‘'Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος'' και το ‘'Χριστός Ανέστη'', να χαρούν αι ψυχαί των κεκοιμημένων και προσδοκώντων ανάστασιν νεκρών, το Ευαγγέλιον της σωτηρίας του ανθρώπου και η δοξολογία του ονόματος του Θεού».
  
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι επίσημοι και ο πιστός λαός εν πομπή και με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του τοπικού Δήμου μετέβησαν στην προκυμαία της Τρίγλιας όπου ο Παναγιώτατος προεξήρχε της τελετής του αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.
Στα παγωμένα νερά της Προποντίδας βούτηξαν αρκετοί νέοι από τη Νέα Ορεστιάδα, τον Βόλο και τη Νέα Τρίγλια, αλλά και Ουκρανοί, στους οποίους ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε ιερά ενθύμια ως ευλογία.

« PREV
NEXT »

O Τραμπ θέλει «πόλεμο των άστρων»

«Πόλεμο των άστρων» αλά Ρόναλντ Ρήγκαν επιθυμεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα με ασπίδα προστασίας στο διάστημα. Για ουτοπικό στόχο μιλούν πολιτικοί επιστήμονες.
Επίδειξη δύναμης θεωρείται η εμφάνιση του προέδρου Τραμπ στο Πεντάγωνο, στην οποία ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων. Τα σχέδια Τραμπ θυμίζουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που εμπνεύστηκε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Ρόναλτ Ρέιγκαν το 1983, το οποίο είχε χαρακτηριστεί «πόλεμος των άστρων». Όπως τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ στο Πεντάγωνο παράλληλα στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών πυραυλικών συστημάτων στις ΗΠΑ θα τεθούν τα θεμέλια για μια ασπίδα προστασίας στο διάστημα.
Για την Ρεμπέκα Χάινριχς από τη συντηρητική δεξαμενή σκέψης Hudson η νέα αμυντική στρατηγική θα επιδράσει θετικά σε διεθνές επίπεδο: «Τα νέα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα θα δράσουν αποτρεπτικά για τους εχθρούς των ΗΠΑ, δηλώνει η αμερικανίδα ειδικός στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Ακόμα όμως και σε περίπτωση επίθεσης το νέο σύστημα θα δώσει στις ένοπλες δυνάμεις τη δυνατότητα να αμυνθούν και να αναδειχθούν νικητές μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής αντιπαράθεσης».
Πυροδοτούν οι ΗΠΑ νέα κούρσα εξοπλισμών;
To 1983 o τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρήγκαν ανακοίνωνε το εξοπλιστικό πρόγραμμα SDI (Strategic Defense Initiative“) που έγινε γνωστό ως «πόλεμος των άστρων».
To 1983 o τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρήγκαν ανακοίνωνε το εξοπλιστικό πρόγραμμα SDI ("Strategic Defense Initiative“) που έγινε γνωστό ως «πόλεμος των άστρων».
Αντίθετα ο Τζο Τσιριντσιόνε από το ίδρυμα Ploughshares, που δραστηριοποιείται κατά των πυρηνικών όπλων χαρακτηρίζει επικίνδυνη την στρατηγική του προέδρου Τραμπ. Εκτιμά μάλιστα ότι ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ να καταρρίψει άμεσα κάθε πύραυλο που επιτίθεται στις ΗΠΑ είναι ανέφικτος και ουτοπικός: «Απαιτεί τεχνολογικά άλματα, έρευνες δεκαετιών και πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια. Το χειρότερο είναι ότι ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα κούρσα εξοπλισμών. Πώς θα αντιδράσουν Ρωσία και Κίνα; Θα κάνουν αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ κατασκευάζοντας νέα όπλα καλύτερα από τα δικά μας. Έτσι λειτουργεί μια κούρσα εξοπλισμών».
Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών θα διαθέσει πόρους για την ανάπτυξη νέων αμυντικών τεχνολογιών. Ο αμερικανός ειδικός σε αμυντικά ζητήματα Τζοφ Μπράφιλ δήλωσε ωστόσο το δίκτυο NPR ότι τα σχέδια του Τραμπ θα προσκρούσουν στην αντίσταση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, το οποίο εν τέλει θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για τις αμυντικές δαπάνες. Ως γνωστόν οι Δημοκρατικοί ελέγχουν πλέον την Βουλή των Αντιπροσώπων και διατυπώνουν σημαντικές αμφιβολίες στα νέα σχέδια του προέδρου Τραμπ. Ενδεικτική η δήλωση του βουλευτού Άνταμ Σμιθ, ο οποίος τόνισε στο πολιτικό περιοδικό The Hill πως «ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει που θέλει να επενδύσει. Ίσως είναι προτιμότερο να ενισχυθούν υπάρχοντα αξιόπιστα αμυντικά συστήματα από μια επισφαλή επένδυση σε κάτι εντελώς καινούργιο».
Σεμπάστιαν Σράιμπερ
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
NEXT »

200 χρόνια Πράδο

Το μουσείο Πράδο της Μαδρίτης είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Διαθέτει πάνω από 8.600 πίνακες και σχέδια καθώς και 700 γλυπτά. Φέτος γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του.
Με καύσωνα ή με χιόνια το μουσείο Πράδο της Μαδρίτης είναι πάντα γεμάτο. Μια επίσκεψη στο διασημότερο μουσείο της χώρας είναι σχεδόν επιβεβλημένη. Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς ορισμένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ευρωπαϊκής τέχνης. Από τον Μποτιτσέλι και τον Μπος μέχρι τον Βελάσκες. Το μουσείο γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του και για τους φιλότεχνους είναι σίγουρα μια καλή αφορμή να επισκεφθούν την ισπανική πρωτεύουσα.
«Σε σύγκριση με το Λούβρο στο Παρίσι ή το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, το Πράδο είναι μικρότερο, ωστόσο εδώ βρίσκει κανείς την αφρόκρεμα της τέχνης, κυρίως όσον αφορά την περίδο του μπαρόκ» δηλώνει ο Χαβιέ Σαρδόν. Ο Ισπανός αρχιτέκτονας και ιστορικός τέχνης εδώ και τέσσερα χρόνια προσφέρει ξεναγήσεις στο μουσείο στα γερμανικά.
Επιλέγει με προσοχή τα έργα που θα παρουσιάσει και οδηγεί τους επισκέπτες του από το ένα αριστούργημα στο επόμενο. Τι να πει κανείς για τις «Δεσποινίδες» του Ντιέγκο Βελάσκες ή για τον ακόμα και σήμερα μυστηριώδη πίνακα τον «Κήπο των απολαύσεων» του Ολλανδού ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος ή τον πίνακα «Τουφεκισμοί στον λόφο του Príncipe Pío» του Φραντσίσκο ντε Γκόγια.
Εκθέσεις σε όλη την Ισπανία
«O Κήπος των απολαύσεων» του Ολλανδού ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος
«O Κήπος των απολαύσεων» του Ολλανδού ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος
«Στο Πράδο οι αποστάσεις μεταξύ των έργων τέχνης δεν είναι μεγάλες. Μοιάζει σα να έρχονται αυτά σε εμάς» λέει με θαυμασμό ο Χαβιέ Σαρδόν. Οι τοίχοι του μουσείου είναι γεμάτοι αριστουργήματα. Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις. Έργα του Τισιανού, του Τιντορέτο, του Ρούμπενς, του Ραφήλ, του Ντύρερ, του Ελ Γκρέκο. Θεότητες, βασιλιάδες, σφαγές και πόλεμοι, έρωτες και πορτρέτα ισχυρών κυρίων, θέματα από την καθημερινή ζωή και νεκρές φύσεις μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης.
Οι αριθμοί των επισκεπτών μιλούν από μόνοι τους. Πέρυσι 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το Πράδο. Το 2016 μάλιστα ο αριθμός των επισκεπτών είχε φθάσει τα 3 εκατομμύρια λόγω της μεγάλης έκθεση που είχε διοργανωθεί για τα 500 χρόνια από το θάνατο του Ιερώνυμου Μπος. Ήταν η πιο επιτυχημένη έκθεση που είχε διοργανώσει ποτέ το Πράδο.
Φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ίδρυσή του, έχουν διοργανωθεί πολλές ειδικές εκθέσεις και σε άλλα μέρη της Ισπανίας. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν μια έκθεση που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, με 100 σχέδια του Γκόγια και από τον Απρίλιο μια έκθεση αφιερωμένη στον Ελβετό γλύπτη Αλμπέρτο Τζακομέτι.
Καρόλα Φρέντζεν (DPA)
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου 
« PREV
NEXT »

Γερμανία: Η άλλη όψη του κατασκευαστικού «μπουμ»

Τα τελευταία χρόνια ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία γνωρίζει μια πρωτοφανή ανάπτυξη. Το άνευ προηγουμένου «μπουμ» όμως γίνεται πολλές φορές σε βάρος της ποιότητας. Ποιος ευθύνεται γι΄ αυτό;
Deutschland Neubau eines Mehrfamilienhauses (Imago/Sven Simon)
Ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία διανύει τη μεγαλύτερη και δυναμικότερη φάση ανάπτυξης της τελευταίας 25ετίας. Η μικρή προσφορά κατοικιών -τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση- σε συνάρτηση με την υψηλότατη ζήτηση οδηγούν σε ασφυκτικά γεμάτα βιβλία παραγγελιών. Ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί είναι συχνά δυσεύρετοι καθώς δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν. Όποιος ψάχνει ελαιοχρωματιστή για να βάψει το σπίτι του στη Γερμανία, περιμένει συχνά εβδομάδες. Αντιστοίχως έχουν ανέβει βέβαια και οι τιμές των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Εντούτοις περισσότερες αναθέσεις έργων δεν σημαίνουν μόνον περισσότερο τζίρο και μεγαλύτερη απασχόληση αλλά και περισσότερα λάθη και κακοτεχνίες. Σύμφωνα με τον γερμανικό Σύνδεσμο Αναδόχων Οικοδομικών Έργων, τα κατασκευαστικά λάθη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Συγκεκριμένα με 89% μεταξύ 2009 και 2016 έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Στα όριά τους οι κατασκευαστικές
Περισσότερες αναθέσεις έργων δεν σημαίνουν μόνον περισσότερο τζίρο και μεγαλύτερη απασχόληση αλλά και περισσότερα λάθη
Περισσότερες αναθέσεις έργων δεν σημαίνουν μόνον περισσότερο τζίρο και μεγαλύτερη απασχόληση αλλά και περισσότερα λάθη
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο που έβαλε στο μικροσκόπιο 5.800 υποθέσεις, τα λάθη αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ότι οι εταιρίες αναλαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό εργολαβιών από εκείνον στον οποίο μπορούν στην πραγματικότητα να ανταποκριθούν, στην έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο νομικό πλαίσιο και φυσικά στις νέες, πιο απαιτητικές προδιαγραφές για την κατασκευή κτιρίων.
Τα πιο συχνά λάθη παρατηρούνται στις οροφές, στα πατώματα και τους τοίχους, με τα συνήθη «συμπτώματα» να είναι υγρασία και ρωγμές. Κατά κανόνα τα κατασκευαστικά λάθη και οι κακοτεχνίες κάνουν την εμφάνισή τους έναν χρόνο μετά την παράδοση. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Πολιτικών Μηχανικών Χανς-Ούλριχ Καμάγερ, «για πολλά χρόνια τα γραφεία πολιτικών μηχανικών δεν είχαν δουλειά και έτσι έπρεπε να περιορίσουν το προσωπικό τους. Το σημερινό μπουμ οδηγεί τις επιχειρήσεις στα όριά τους».
Έλλειψη χιλιάδων πολιτικών μηχανικών
Κατά κανόνα τα κατασκευαστικά ελαττώματα και λάθη κάνουν την εμφάνισή τους έναν χρόνο μετά την παράδοση
Κατά κανόνα τα κατασκευαστικά ελαττώματα και λάθη κάνουν την εμφάνισή τους έναν χρόνο μετά την παράδοση
Η αγορά ακινήτων λειτουργεί -όπως άλλωστε το σύνολο της οικονομίας- σε κύκλους. Τα χρόνια που ακολούθησαν την Επανένωση της πρώην Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κατασκευάζονταν ετησίως έως και 600.000 νέες κατοικίες. Στη συνέχεια ο αριθμός μειώθηκε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να καταργηθούν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο. Το 2009 και αφού ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση κατασκευάστηκαν μόλις 160.000 νέες κατοικίες. Το «μπουμ» των τελευταίων χρόνων βρήκε έτσι τον κλάδο τελείως απροετοίμαστο. Σύμφωνα με τον Χανς-Ούλριχ Καμάγερ, αυτή τη στιγμή η Γερμανία καταγράφει έλλειψη χιλιάδων πολιτικών μηχανικών που μάλιστα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνον να αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις αριθμό έργων στον οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά -και λόγω της τεράστιας έλλειψης- να ανατίθενται κατασκευές και σε εταιρίες που δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Αυτό με τη σειρά του ανεβάζει τον αριθμό των πρόχειρων δουλειών και συνακόλουθα των κατασκευαστικών λαθών.
Αλεξάντερ Στουρμ (dpa)
Κώστας Συμεωνίδης
« PREV
NEXT »

+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS