Ηπειρωτικα Νεα

Δημ. Δημητρίου: Διπλή κυβίστηση Καχριμάνη, στην εποχή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

«Χρηματοδοτήθηκε-ευτυχώς τελικά-έργο που είχε αναιρεθεί λόγω... της υποψηφιότητας πολιτικού αντιπάλου του Περιφερειάρχη Ηπείρου!»
Με σφοδρότητα επιτίθεται η παράταξη του Δημήτρη Δημητρίου στον απερχόμενο περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.
Αναλυτικά με ανακοίνωσή η παράταξη “ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ” αναφέρεται σε έργο στο Ματσούκι Βορ. Τζουμέρκων, του οποίου τη χρηματοδότηση ανακάλεσε ο κ. Καχριμάνης επειδή «Όλως διόλου τυχαίως, και καθόλου συμπτωματικά για τον κύριο Περιφερειάρχη και τα κίνητρά του, εκείνη την ημέρα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα με τον συνδυασμό «Ήπειρος όλον» και το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου, κυρίου Δημήτρη Δημητρίου, του κυρίου Άλκη Λάνταβου, αντιδημάρχου Βορείων Τζουμέρκων», αναφέρει η ανακοίνωση. 
Όλη η ανακοίνωση της παράταξης “ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ” του κ. Δημ. Δημητρίου:...
«Χρηματοδοτήθηκε-ευτυχώς τελικά-έργο που είχε αναιρεθεί λόγω... της υποψηφιότητας πολιτικού αντιπάλου του Περιφερειάρχη Ηπείρου!

Έντονες αντιδράσεις και μεγάλο αντίκτυπο έχουν προκαλέσει οι παλινωδίες της Περιφερειακής Διοίκησης και πιο συγκεκριμένα του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος ανακάλεσε τη χρηματοδότηση, με κονδύλι ύψους 65.000 ευρώ, των εργασιών βελτίωσης του δρόμου προς την Εκκλησία του Αγίου Πέτρου Ματσουκίου, που βρίσκεται τα διοικητικά όρια του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Στις 27 Αυγούστου του 2018 είχε αποφασισθεί η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου από χρήματα του προγράμματος «συντήρηση, αποκατάσταση εθνικού, επαρχιακού και λοιπού οδικού δικτύου Ηπείρου-(περίοδος προγράμματος 2014-2016). Μέχρι εδώ όλα σωστά και σύννομα.

Το ζήτημα προέκυψε όταν, την 14η Μαρτίου του 2019, ξαφνικά και αναίτια, ο κύριος Περιφερειάρχης  αποφάσισε, να άρει την χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, ανακαλώντας τη σχετική του απόφαση του περασμένου Αυγούστου.

 Όλως διόλου τυχαίως, και καθόλου συμπτωματικά για τον κύριο Περιφερειάρχη και τα κίνητρά του, εκείνη την ημέρα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα με τον συνδυασμό «Ήπειρος όλον» και το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου, κυρίου Δημήτρη Δημητρίου, του κυρίου Άλκη Λάνταβου, αντιδημάρχου Βορείων Τζουμέρκων, ο οποίος έχει επιμεληθεί και την υποβολή του συγκεκριμένου τεχνικού έργου προς έγκριση χρηματοδότησης στην αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πόσο τυχαία ήταν αυτή η ακατανόητη, προσωρινή όπως αποδείχθηκε πολύ σύντομα, ενέργεια του κυρίου Περιφερειάρχη, παραμονές περιφερειακών εκλογών, με μικροπολιτικά και μικροπαραταξιακά κριτήρια, που δεν αρμόζουν διόλου στη θεσμική θέση που κατέχει ο Περιφερειάρχης όλων των Ηπειρωτών, όπως θα έπρεπε να κινείται και να λειτουργεί...; Καθόλου τυχαία, άσχετη και ασύνδετη με την υποψηφιότητα του  κυρίου Λάνταβου, γι’ αυτό και πριν καλά-καλά κατακάτσει ο κουρνιαχτός των απολύτως δικαιολογημένων αντιδράσεων που προκλήθηκαν, στις 19 Μαρτίου ο μετανοημένος κύριος Καρχιμάνης, οδηγούμενος από τις αντιδράσεις  και ένα... πολιτικά «ενοχικό» σύνδρομο, ήρε, ανακάλεσε εκ νέου δηλαδή, την αρχική αναίρεση, της... αρχικής απόφασης εκτέλεσης του δρόμου στο Ματσούκι... Με δύο λόγια, γύρισε στην αρχική του απόφαση, στη χρηματοδότηση των εργασιών συντήρησης και βελτίωσης του δρόμου... Διπλή κυβίστηση, στην εποχή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που διδάσκεται με ιδιαίτερη επιμέλεια από τους πολιτικά ασυνεπείς, κάτι που φαίνεται και αποδεικνύεται και στη συγκεκριμένη, ιλαροτραγική περίπτωση. Και μη χειρότερα, που λένε και στα χωριά της Ηπείρου, οι άνθρωποι που τηρούν τον λόγο τους, από περηφάνια και αίσθημα προσωπικής τιμής, αλλά και κοινωνικής ευθύνης!»

ΣΠ. ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Σκανδαλώδης η πολιτική για τη Λίμνη: Ηπειρώτες στείλτε Καχριμάνη και Φίλιο σπίτι τους

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλοςδήλωσε, με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, παρουσία του υπουργού, αναπληρωτή Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου:
«Η θέση των Οριζόντων Ηπείρου είναι καθαρή και διαυγής. Διατυπώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2019 και κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση. Όπως τονίσαμε από τότε, το σχέδιο προεδρικού Διατάγματος θεωρείται απαράδεκτο. Ειδικότερα, οι Ορίζοντες Ηπείρου...
«Να υπάρξει άμεση νομική κατοχύρωση του ρόλου της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διαχείριση της Λίμνης. Η διαχειριστική αρχή που θα αναλάβει την εφαρμογή των όρων της νέας νομοθετικής ρύθμισης θα πρέπει να εποπτεύεται από την Περιφέρεια και όχι από το υπουργείο Περιβάλλοντος.»

Και επισήμαναν ότι:
«Οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο σχέδιο προεδρικού Διατάγματος απορρίπτονται με κατηγορηματικό τρόπο. Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό σχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων των Ιωαννίνων. Ο συντάκτης του δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια λίμνη μέσα στον αστικό ιστό απαγορεύοντας ουσιαστικά δράσεις, αναψυχής, τουρισμού και αθλητισμού.»


Αντίθετα, από την πλευρά της Περιφέρειας δεν έχουμε δει καμία πρόταση, ούτε πριν ούτε μετά.
Η Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα ο απερχόμενος Περιφερειάρχης επί μια δεκαετία, με χαρακτηριστική απάθεια, δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της Λίμνης Παμβώτιδας. Ενώ είναι προφανές ότι όποιος Περιφερειάρχης σέβεται τον εαυτό του θα είχε επαναστατήσει.
Μας είναι σαφές, λοιπόν, ότι πέραν της έλλειψης τεχνογνωσίας και οράματος συντρέχουν και άλλα ζητήματα. Η σιωπή δεν είναι τυχαία. Και αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες καθώς ήταν αισθητή η απουσία ουσιαστικής πολιτικής τοποθέτησης από την πλευρά του.

Ο κ. Καχριμάνης για τα θέματα της Λίμνης έχει ανταλλάξει τη σιωπή του με τον Φίλιππα Φίλιο.


Δεν μιλάει για το γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει αποκλειστεί από τη διαχειριστική αρχή ενώ θα έπρεπε να είναι ο πολιτικός της προϊστάμενος

Και δεν επιθυμεί να συγκρουστεί προσωπικά με τον κ. Φίλιο διότι η υπόγεια πολιτική διαδρομή είναι γνωστή καθώς επενδύει στην πολιτική του στήριξη στο δεύτερο γύρο των Περιφερειακών εκλογών.
Όσο η διαχειριστική αρχή υπάγεται κατ’ ευθείαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μπορούμε να περιμένουμε απολύτως τίποτε, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και όσο επικεφαλής της διαχειριστικής αρχής μένει ένας άνθρωπος που το μόνο το οποίο τον ενδιαφέρει -έμμεσα ή άμεσα- είναι τα συμφέροντα που, είτε μολύνουν είτε μπλοκάρουν την ανάπτυξη της Λίμνης.

Δεσμεύομαι, ως νέος Περιφερειάρχης, να καταφύγω στο Συμβούλιο της Επικρατείας ούτως ώστε ο διαχειριστικός φορέας της Λίμνης να περάσει εξ’ ολοκλήρου στην πολιτική δικαιοδοσία της Περιφέρειας με άμεση συμμετοχή των όμορων δήμων στο διοικητικό συμβούλιο.


Όμως είναι ντροπή για την Ήπειρο γιατί εκτός της πολιτικής συναλλαγής Καχριμάνη – Φίλιου, δυστυχώς ο απερχόμενος Περιφερειάρχης έχει φτάσει σε τέτοιο αδιέξοδο ώστε συνδιαλέγεται με κάποιον που αποδεδειγμένα δεν έχει βοηθήσει στην επίλυση του μείζονος προβλήματος της Παμβώτιδας, ως δήμαρχος στο παρελθόν.
Συνεπώς, για εμάς η επίσκεψη του κ. Φάμελλου στα Ιωάννινα προσέδωσε άλλη μία πληροφορία. Ότι αποκαλύφθηκε άλλος ένας…
Για λόγους -καθαρά- ευπρέπειας συστήνω στον κ. Καχριμάνη να προτείνει στον κ. Φίλιο να τον κατεβάσει υποψήφιο για να τελειώνουμε.
Έτσι, οι Ορίζοντες Ηπείρου θα στείλουν και τους δύο σπίτι τους.»

Όταν η Τέχνη συναντά τη Γυναίκα

Η Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που τιμήθηκε πρόσφατα, θα πραγματοποιήσει στις 28 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκα και Τέχνη, Τέχνη και Γυναίκα», στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής ».  
Την εκδήλωση προλογίζει η Πόπη Στεφανίδη, Υπεύθυνη της ομάδας Χ.Ε.Ν Ιωαννίνων
●"Γυναίκα, Τέχνη και Στερεότυπα", Μαρία Στρατσάνη, Διδάκτωρ...
Φιλοσοφίας Γυναίκα & Χορός
● Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων, Μάρθα Παπαδοπούλου , διευθύντρια ΓΑΚ – Μέλος του Δ.Σ. του Λ. Ε. Ιωαννίνων
Παρουσίαση παραδοσιακών χορών, Καμηνάς Δημήτριος, διδασκαλία χορών
Γυναίκα και Θέατρο
● «Η Αρραβωνιστικιά του ποταμού» ποίημα της Άννας Δερέκα
Απαγγελία: Γιολάντα Καπέρδα, Ηθοποιός
Γυναίκα και Ζωγραφική
● « Γυναίκες Ζωγράφοι, οι Άνθρωποι χωρίς Πρόσωπο», Χριστίνα Ζώη, Ζωγράφος, Master Ιστορίας & Αρχαιολογίας Π. Ιωαννίνων
Γυναίκα και Κινηματογράφος
● «Γυναίκες σκηνοθέτιδες», Χριστίνα Ράδη, Σκηνοθέτης.
Προβολή της ταινίας « Η άλλη πτέρυγα», σενάριο και σκηνοθεσία: Χριστίνα Ράδη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μήνα Χειμωνά και Δήμητρα Τσιάβου
Γυναίκα και Μουσική
● Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Cantus», Διεύθυνση χορωδίας: Κωνσταντίνα Μήλια
Απονομή των βραβείων των ποιημάτων που διακρίθηκαν στον Α’ ποιητικό διαγωνισμό της Χ.Ε.Ν Ιωαννίνων με θέμα την γυναίκα στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας».
Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει Έκθεση εικαστικών έργων από τις μαθήτριες του Εικαστικού Εργαστηρίου της ΧΕΝ Ιωαννίνων με θέμα τη « Γυναίκα ».Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής και αφήγηση παραμυθιών στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ένα πρωτότυπο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Σάββατο 30 Μαρτίου(ώρα 11:00- 13:00),στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.
Στο εργαστήρι,που απευθύνεται σε παιδιά, ηλικίας 8 έως 11 ετών, ο σεφ Θανάσης Πιστιόλας, μαζί με την αφηγήτρια Μαρία Μαχαίρα και τον μουσικό ΑντώνηΚαρασταμάτη, θα «ανακατέψουν»...
παραμύθια και μουσικές με ζάχαρη και άλλα υλικά ζαχαροπλαστικής. Αντλώντας έμπνευση από εκθέματα του Μουσείου οι μικροί φίλοι θα φτιάξουν ζαχαρωμένα μαγικά δαχτυλίδια και άλλα γλυκά κοσμήματα.
Η είσοδος και τα υλικά για το εργαστήρι είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.  
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο: 26510 64065 (καθημερινά, πλην Τρίτης, ώρες: 10:00-18:00).  
Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
Τ: 2651064065| www.piop.gr


Η απόδοση των υποψηφίων στο… στοίχημα και το ράλλυ Ριζόπουλου!

Αντικείμενο στοιχήματος έχουν γίνει οι περιφερειακές εκλογές. Προφανώς υπάρχουν οι λάτρεις του τζόγου που θέλουν να δοκιμάζουν την τύχη τους και στα εκλογικά προγνωστικά.
Στην σχετική κατηγορία του στοιχήματος περιλαμβάνεται και η Περιφέρεια Ηπείρου. Και πολλοί θεωρούν σίγουρο ότι οι εταιρείες στοιχημάτων κάνουν κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, πέρα από τα άλλα δεδομένα που χρησιμοποιούν.
Η «απόδοση» των υποψηφίων στην Ήπειρο δίνει μία γεύση όσων πιστεύει ο κόσμος για τις εκλογές του Μαΐου, τα φαβορί και τα αουτσάιντερ. Και βέβαια εντύπωση προκαλεί το… ράλλυ του Σπύρου Ριζόπουλου μέσα σε –ούτε- 2 εβδομάδες!!! Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Η απόδοση του Σπύρου Ριζόπουλου πραγματικά είναι μακράν αυτή που όλο μικραίνει την απόδοσή της, αυξάνει δηλαδή τις πιθανότητες επικράτησής του την Β΄Κυριακή, ενώ την Α΄ Κυριακή προηγείται ο απερχόμενος παριφερειάρχης.
Από απόδοση 25 στις 10 Μαρτίου, βελτιώθηκε σε απόδοση 15 στις 14 Μαρτίου και έφτασε σε απόδοση 10 στις 22 Μαρτίου! Που σημαίνει ότι κυριολεκτικά μέρα με μέρα πλησιάζει την κορυφή, καθώς οι μυημένοι στο στοίχημα λένε ότι με το ρυθμό που ανεβαίνει και είναι ήδη -κατά το στοίχημα- στη 2η θέση, ότι παίρνει τις εκλογές…
Είναι χαρακτηριστικό πως σε καμία άλλη Περιφέρεια υποψήφιος δεν είχε τόσο “καλπάζουσα” απόδοση, όσο ο Σπύρος Ριζόπουλος, τέτοια που να οδηγεί σε νίκη!

Το σίγουρο βέβαια είναι πως οι εκλογές δεν κρίνονται στο στοίχημα, ούτε από το στοίχημα… Ωστόσο τα προγνωστικά έχουν πάντα το ενδιαφέρον τους!
Εσπερίδα για την ποιοτική απόσταξη τσίπουρου

Ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χημικών διοργανώνουν εσπερίδα με θέμα: «Αποστάζοντας τσίπουρο ποιότητας» την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ.Χατζής». 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 0ΜΙΛΙΩΝ:...
1. Η συμβολή του Γενικού Χημείου του Κράτους στον Επίσημο έλεγχο της αιθυλικής αλκοόλης και των αποσταγμάτων της (Τσίπουρο). Γεώργιος Βαγενάς, Χημικός Μ. Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Εργαστηριακών Ελέγχων, Χ.Υ. Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας,
2. Το τσίπουρο στην ιστορία και στην πράξη. Βασίλειος Βαϊμάκης, Χημικός - Οινολόγος.
3. Νομοθετικό πλαίσιο - αδειοδότηση - παραγωγή. Πέτρος Λυκίδης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.


Μπάχαλο, ΝΔ και Αυγενάκης "αδειαζουν" ΝΟΔΕ και Τάτι Καλογιάννη, ίσες αποστάσεις με Γκόντα! Στον… αέρα ο Τζαρούχης!

Οδηγία-Ντοκουμέντο Ν.Δ: «Τα στελέχη μας να συνεργάζονται με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν ως αναφορά τη Ν.Δ.» - Όλο το κείμενο
Η Πειραιώς διαβλέποντας τον κίνδυνο να διχάσει τον κόσμο της ΝΔ και αυτός να της γυρίσει την πλάτη στις ευρωεκλογές, λέει τώρα πως… «όλοι δικοί μας, είναι…». Άκυρο τα χρίσματα στους δήμους!!! Και στα Γιάννενα “ΆΚΥΡΟΝ” και οι απειλές και οι ποινές Τζαρούχη σε όσους κάνουν Like σε Γκόντα ή Ριζόπουλο και στους υποψηφίους τους! Μπάχαλο…
Βλέποντας σε αρκετές πόλεις πολλούς υποψήφιους προερχόμενους από την ΝΔ να διεκδικούν δήμους, κάνει όπως και στα Γιάννενα, κυβίστηση. Ιδίως εδώ, μετά τον μεγάλο αριθμό στελεχών που πήγαν στη συγκέντρωση του Νίκου Γκόντα, καθώς διαπιστώνει –με δημοσκοπήσεις ή από τις αντιδράσεις- ότι η εκλεκτή της τοπικής ΝΟΔΕ κ. Τάτι Καλογιάννη μένει εκτός της Β΄ Κυριακής. 
Η Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ με εσωτερικό της έγγραφό της προς...
όλους τους Προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών (το οποίο κοινοποιείται και σε όλα τα θεσμικά όργανα του κόμματος), επισημαίνει ότι: «επειδή υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί σε καθέναν από τους οποίους μετέχουν πολλά μέλη η στελέχη που προέρχονται από την παράταξη μας, υπογραμμίζουμε ότι τα στελέχη μας θα πρέπει να συνομιλούν και να συνεργάζονται με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν ως αναφορά τον χώρο της Ν.Δ.».
✅Σύμφωνα με έγγραφό η ηγεσία του πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, τονίζει ότι στις δημοτικές εκλογές που υπάρχουν υποψήφιοι δήμαρχοι και προέρχονται από την ΝΔ,  τα τοπικά και κεντρικά κομματικά στελέχη, πρέπει να συνομιλούν και να συνεργάζονται με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς και με κάθε τρόπο πρέπει να αποφεύγονται εντάσεις και αρνητικές αναφορές για να μην αμαυρώνεται η εικόνα του κόμματος, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος στις περιοδείες του, αυτό τονίζει.
✅“Παίρνει” δηλαδή η Πειραιώς πίσω τη στήριξη που είχε δώσει η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων στην κ. Καλογιάννη και τη βάζει στην ίδια ακριβώς θέση με τον κ. Γκόντα. Και αφήνει ελεύθερα τα στελέχη και τα μέλη της να μετέχουν σε όποιο από τους συνδυασμούς αυτούς κρίνουν!

Πλέον η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων θα πρέπει να αναθεωρήσει και πάρει θέση, σύμφωνα με την γραμμή από τα κεντρικά του κόμματος, στην λογική ότι παρακολουθεί αμήχανα τον διχασμό του κόσμου της ΝΔ στα Γιάννενα λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές!!!
👉Ως γνωστόν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων κ. Τζαρούχης, αναφέροντας στο όργανο “γραμμή” της Αθήνας το οδήγησε σε –τοπική- απόφαση στήριξης της κ. Τάτι Καλογιάννη ενώ η Αθήνα ποτέ δεν ανακοίνωσε επίσημη στήριξη.
Όπως φαίνεται το κόμμα απέτυχε, παρότι προσπάθησε να ανακόψει την κάθοδο μελών ή στελεχών του κόμματος, με το ψηφοδέλτιο της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» (ΑΔΠ) του Νίκου Γκόντα. Με καλοπροαίρετη προτροπή ή με απειλές ενίοτε, άνθρωποι του κόμματος, πιέστηκαν είτε να είναι υποψήφιοι με την Τάτι Καλογιάννηείτε να μην είναι υποψήφιοι με το Νίκο Γκόντα.
👉Εντούτοις πλέον και στα Γιάννενα οι δημοσκοπήσεις και τα χαμηλά ποσοστά της κ. Καλογιάννη “προσγείωσαν” τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος είτε διαισθανόμενος τη σωρεία των λαθών του, είτε επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης του “έτριξε τα δόντια”, αναγκάστηκε να τα μαζέψει συνολικά.

Δείτε ολόκληρο το εσωτερικό έγγραφο της Νέας Δημοκρατίας


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Πολιτικής Επιτροπής

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2019
Αρ. Πρωτ.: 626

ΠΡΟΣ: 1. Γραμματέα Οργανωτικού
2. Προέδρους ΝΟ.Δ.Ε.
3. Προέδρους ΔΗΜ.Τ.Ο.
ΚΟΙΝ: 1. Γραφείο Προέδρου
2. Γεν. Δ/ντή ΝΔ
3. Βουλευτές – Ευρωβουλευτές
4. Υπ. Βουλευτές – Ευρωβουλευτές
5. Μέλη Πολιτικής Επιτροπής
6. Γραμματείς Κόμματος – Αν/τες Γραμματείς Κόμματος
7. Δ/ντή Γραφείου ΤύπουΘΕΜΑ: Αυτοδιοικητικές εκλογές Α’ και Β’ βαθμού – Ευρωεκλογές 2019


Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές (Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές) του Μαΐου 2019, εφιστούμε την προσοχή στα στελέχη μας ότι πρώτη προτεραιότητα της κομματικής οργάνωσης είναι η νίκη στην ευρωκάλπη και η ενίσχυση των υποψηφίων στις Περιφέρειες που επισήμως η ΝΔ στηρίζει.


Δεδομένου ότι στις δημοτικές εκλογές υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί, σε καθέναν από τους οποίους μετέχουν πολλά μέλη ή στελέχη που προέρχονται από την παράταξή μας, υπογραμμίζουμε ότι τα στελέχη μας θα πρέπει να συνομιλούν και να συνεργάζονται με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν ως αναφορά τον χώρο της ΝΔ. Με κάθε τρόπο πρέπει να αποφεύγονται εντάσεις και αρνητικές αναφορές. Η ενότητα της παράταξης είναι προτεραιότητα.


Στις περιοδείες του Προέδρου καθώς και κλιμακίων στελεχών επιβάλλεται να ενημερώνονται και να συμμετέχουν όλα τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ στην εκάστοτε περιοχή, ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους σε δημοτικά ψηφοδέλτια.


Στις περιπτώσεις που στελέχη μας μετέχουν σε ψηφοδέλτια που έχουν επίσημη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ακραίων κομμάτων ή σχηματισμών, θα πρέπει να ενημερώνεται η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης.


Τέλος, υπογραμμίζεται η ουσιαστική σημασία των εθελοντών την κρίσιμη αυτή περίοδο των εκλογών, και παρακαλείστε να μεριμνήσετε έτσι ώστε όλοι οι φίλοι, τα μέλη και στελέχη της παράταξής μας, να συνδράμουν οργανωτικά στην κάλυψη όλων των εκλογικών τμημάτων με εκλογικούς αντιπροσώπους σε όλη τη χώρα. Οι εθελοντές αποτελούν τον κορμό της οργανωτικής μας ισχύος, ειδικά την ημέρα των εκλογών. Για τον σκοπό αυτό λειτουργούν, στην ιστοσελίδα του Κόμματος μας, ηλεκτρονικές πλατφόρμες:

α) Ομάδας Εθελοντών με σκοπό την υποστήριξη του τηλεφωνικού κέντρου, τη νομική υποστήριξη και τη διοικητική υποστήριξη (Εγγραφή εδώ: https://nd.gr/mpesstin-omada-ethelonton ) , αλλά και

β) Εκλογικών Αντιπροσώπων με σκοπό την διασφάλιση της ορθής διεξαγωγής των εκλογών σε όλα τα εκλογικά τμήματα. (Εγγραφή εδώ: https://nd.gr/eka)


Προχωράμε συντονισμένα και υπεύθυνα. Μαζί δίνουμε στην Ελλάδα μια κυβέρνηση Ελπίδας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ώρα της Νέας Δημοκρατίας έφτασε!


Ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
Σπ. Ριζόπουλος στον “ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ”: «Ήρθε η ώρα η Ήπειρος με νέα διοίκηση να γυρίσει σελίδα!»

«Στις περίπου τρεις δεκαετίες που κυβερνά, από διάφορες θέσεις, την Ήπειρο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, έχει συνασπιστεί γύρω του μια ομάδα ατόμων, την οποία αποκαλώ “κλίκα των ξεπεσμένων”. Αυτοί μοιράζονται όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την οικονομική εξουσία»
Μιλά χωρίς προσχήματα, καταθέτει καινοτόμες προτάσεις και επιτίθεται εκ νέου κατά της «κλίκας», που μοιράζεται, όπως λέει, την πολιτική και οικονομική εξουσία της Ηπείρου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Ριζόπουλος, της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου».
Σε συνέντευξή του τονίζει ότι ήρθε η ώρα η Ήπειρος να γυρίσει σελίδα, με μια νέα διοίκηση που έχει πρόγραμμα, εξωστρέφεια, αναπτυξιακή προσέγγιση, ενώ καταγγέλλει την πολιτική των απ’ ευθείας αναθέσεων, χωρίς διαφάνεια και καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στον νυν Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη για αυτές, για τη φτώχεια και την υπανάπτυξη της περιοχής μας.
Πρέπει, υπογραμμίζει, να κερδηθεί χωρίς καθυστέρηση ο χρόνος που χάθηκε και τάσσεται υπέρ των συνεργασιών με κανόνες, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο. 
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ριζόπουλου έχει ως εξής:...


Ερ.: Κύριε Ριζόπουλε, πέρασαν περί τους δέκα μήνες από την πρώτη μας συνέντευξη. Από τότε άλλαξαν πολλά. Διεκδικείτε την αναμέτρησή σας με τον νυν Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, στη δεύτερη Κυριακή. Τι λέτε, πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο αγώνας σας; Τι λέτε για τους άλλους διεκδικητές; 


-Ο αγώνας των «Οριζόντων Ηπείρου» εξελίσσεται με βάση τον προγραμματισμό μας. Επιβεβαιώνεται η αρχική μας εικόνα. Οι παραστάσεις και η εμψύχωση που μας προσφέρει η κοινωνία μας, επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Ήρθε η ώρα για μια διοίκηση με πρόγραμμα, εξωστρέφεια, φαντασία, αναπτυξιακή προσέγγιση. Με καθαρότητα και ισότιμους κανόνες για όλους.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη Κυριακή εκτιμούμε, ελπίζουμε και πιστεύουμε, ότι γύρω από τους «Ορίζοντες» θα υπάρξει ένας συνασπισμός πολιτών που θέλουν ένα άλλο καλύτερο αύριο. Για να το πω απλά, με ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία.
Ερ.: Επιμένετε να σφυροκοπείτε τα «συμφέροντα» και να διακηρύττετε ότι ήρθε η ώρα οι Ηπειρώτες να «ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπειά μας και την υπερηφάνεια μας». Αφήνετε δηλαδή να εννοηθεί με σαφήνεια, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι δέσμια μιας «κλίκας» που μας ταπεινώνει, ενώ ο απερχόμενος Περιφερειάρχης λέει ότι παρήγαγε γιγαντιαίο έργο.


-Δεν έχει σημασία ότι το λέω εγώ. Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι το γνωρίζουν όλοι οι Ηπειρώτες και όσο περνά ο καιρός το λένε δημόσια και ανοιχτά. Στις περίπου τρεις δεκαετίες που κυβερνά, από διάφορες θέσεις, την Ήπειρο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, έχει συνασπιστεί γύρω του μια ομάδα ατόμων, την οποία αποκαλώ «κλίκα των ξεπεσμένων». Αυτοί μοιράζονται όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την οικονομική εξουσία. Καθορίζουν τα έργα με γνώμονα τα μικροπολιτικά ανταποδοτικά οφέλη και μοιράζονται επιδοτήσεις και προμήθειες. Με απ’ ευθείας αναθέσεις, χωρίς διαφάνεια και με μηδαμινά αποτελέσματα. Έχουν φτάσει ακόμη και στο σημείο να «πουλάνε» ως εκδούλευση και τον αποχιονισμό των χωριών!

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επί μήνες τώρα προσπαθούν να παρέμβουν στη δημοκρατική διαδικασία επηρεάζοντας κόσμο.

Η διάλυση αυτή της «κλίκας» θα επιτρέψει στην Ήπειρο να αναπνεύσει ξανά ελεύθερη με ανάπτυξη για όλους και όχι μόνο για αυτούς τους δέκα.
Όσο για το έργο του απερχόμενου Περιφερειάρχη είναι μηδαμινό. Και η πιο περίτρανη απόδειξη, από τα αποτελέσματα της απορροφητικότητας στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Και σας θέτω εγώ ένα ερώτημα, που δείχνει πόσο κρίσιμη είναι αυτή η αναμέτρηση. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στις Βρυξέλες, σε άτυπες συναντήσεις μου με στελέχη – υπηρεσιακούς παράγοντες της Ε.Ε. που σχετίζονται με την Περιφερειακή Ανάπτυξη, μου ξεκαθαρίστηκε ότι την επόμενη περίοδο 2021 με 2027 θα μοιραστούν 70 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύετε εσείς ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης που έφερε την Ήπειρο στον πάτο, που την έκανε ουραγό ότι έχει τις γνώσεις, την εμπειρία, τη φαντασία, τις επαφές και την εμβέλεια να διεκδικήσει κάτι παραπάνω με αξιοπρέπεια, όταν τα ποσά τα οποία θα αποφασιστούν για την Ήπειρο θα είναι σε άμεση συνάρτηση με αυτό που θα έχει απορροφηθεί έως το 2020;
Συνεπώς εδώ, αγαπητέ μου, άλλο ένα πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε –μαζί με τόσα άλλα- είναι να υπάρξει τέτοια ταχύτητα, ώστε τα δύο τελευταία χρόνια να καλύψουμε όσα δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα που άφησε να πάνε χαμένα.

Ερ.: Εσείς, στην περίπτωση που κερδίσετε, τι θα κάνετε για να απεμπλακεί η Περιφέρεια από αυτόν τον εσμό συμφερόντων; Είναι εύκολο; Πως θα διοικήσετε; Ερωτώ διότι κάποιοι σας καταλογίζουν μια έπαρση ή τουλάχιστον μια ανεξήγητη αυτοπεποίθηση…


-Κατ’ αρχήν θα δώσουμε ένα τέλος στη σπατάλη. Είναι η πιο σπάταλη Περιφέρεια της Ελλάδας. Η ομάδα τεκμηρίωσης των «Οριζόντων Ηπείρου» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ισολογισμός θα κλείσει με έλλειμμα 18 εκατομμυρίων ευρώ!

Συνεπώς, όπως καταλαβαίνετε, κάποιος κοροϊδεύει κάποιον και εγώ τουλάχιστον δεν είμαι διατεθειμένος να με κοροϊδεύει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης.

Άρα, η απάντηση είναι απλή. Όλα στο φως, με διαφάνεια και καθαρές διαδικασίες. Από την πρώτη ημέρα θα σπάσουν οι «κλίκες» και οι ομάδες. Φίλοι μας θα είναι όλοι όσοι θέλουν το καλό και την πρόοδο της Ηπείρου και των Ηπειρωτών. Με έλεγχο και λογοδοσία και πάνω απ’ όλα αξιοποιώντας στο έπακρο τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που στην Ήπειρο καταστρατηγούνται με σκοπιμότητα για να μπορεί να συνεχίζεται η πελατειακή σχέση και η εξάρτηση από την πόρτα του Περιφερειάρχη.
Όσον αφορά την ουσία της πρόθεσής μας φαίνεται και από το γεγονός ότι είμαστε η μόνη αυτοδιοικητική παράταξη, όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά και πανελλαδικά που καταθέσαμε καθαρές θέσεις στο διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα, προτείναμε συγκεκριμένους θεσμούς όπως: Ο επίτροπος Οικονομικών, η σύσταση παραρτημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε κάθε Περιφέρεια και η εγκατάσταση εισαγγελέα Διαφθοράς σε κάθε πρωτεύουσα Περιφέρειας.
Δεν έχουμε καμία διάθεση να εκδικηθούμε τον κ. Καχριμάνη για την αποτυχία του, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να συνεπικουρήσουμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί θα είναι σα να πράττουμε το ίδιο «έγκλημα», κάνοντας το ίδιο με τον προηγούμενο «εγκληματία»!
Όσον αφορά αυτά που μου καταλογίζουν, δεν θα απαντήσω γιατί έχω σιχαθεί τα τελευταία δύο χρόνια να ακούω τη λέξη «κάποιοι». Θα απαντήσω όταν μου πείτε ποιοι είναι αυτοί. Και επειδή δεν θέλω να λειτουργώ όπως εκείνοι που μόλις στηλίτευσα, θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι απόλυτα ενήμερος ότι πίσω από όλες τις επιθέσεις που δέχομαι είναι ο ίδιος ο απερχόμενος, ο οποίος δεν έχει το πολιτικό θάρρος και μέγεθος να βγει ξεκάθαρα και να το κάνει ο ίδιος.

Ερ.: Χωρίς πολλά λόγια, ποιές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την Ήπειρο; Οι αριθμοί δείχνουν ότι έχει βουλιάξει στη φτώχεια, στην υπανάπτυξη και στην ανεργία. Από που, λοιπόν, εσείς αντλείτε την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρετε να της δώσετε τη θέση που της αξίζει;

-Ήδη, επί 13 μήνες σε ομιλίες, κοινωνικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις με δημάρχους και φορείς, έχουμε εκθέσει καθαρά το όραμά και τις προτεραιότητές μας. Τυπώθηκε διανεμήθηκε. Και επιπλέον όλα αυτά βρίσκονται στον ιστότοπο orizontesepirou.gr, όπου μπορεί ο καθένας να τα αναζητεί και να τα μελετά. Άλλωστε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα και το ολοκληρωμένο μας πρόγραμμα που θα απαντά σε κάθε απορία ακόμη και του πιο δύσπιστου συμπολίτη μας.

Ερ.: Βλέπετε να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα και με ποιό τρόπο; Το λέω και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν μια Ήπειρο διαφορετικών ταχυτήτων- και σε ό,τι αφορά τους Δήμους.


-Εγώ δεν χρειάστηκα το Νόμο για να πιστέψω στην απλή αναλογική. Για μένα η συνεργασία και η συλλογικότητα στην πολιτική είναι τρόπος ζωής και αντίληψης. Άλλωστε, τη συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, που τόσο έχει ενοχλήσει τον κ. Καχριμάνη, δεν την προκάλεσα μόνο για μένα. Ήταν συνάντηση, στην οποία αναδεικνύοντας ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, κάλεσα και τον κ. Ζάψα και τον κ. Δημητρίου να με συνοδεύσουν, προσπαθώντας να διαμορφώσουμε ένα κοινό πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας το οποίο θα ακολουθήσει όποιος και αν εκλεγεί.

Σε ότι αφορά στους Δήμους «κλειδί» αποτελεί η καθιέρωση της στενής και συνεχούς συνεργασίας, που θα επικυρωθεί από την ίδρυση της Ομάδας Παρακολούθησης Έργου, η οποία θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, προτάσσοντας μια νέα αντίληψη που μόνο μέσα από την Περιφερειακότητα μπορεί να γίνει κατανοητή. Γιατί είμαι σίγουρος ότι όταν ο δήμαρχος Φιλιατών συναντιέται στο ίδιο τραπέζι με τον δήμαρχο Ζηρού, μπορούν να αποκτήσουν συναίσθηση των προτεραιοτήτων σε επίπεδο Ηπείρου.

πηγή: συνέντευξη στον Κώστα Καλτσή στην εφημερίδα  ΠΡΩΙΝΟΣΛΟΓΟΣ


+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS